Torsdag 20.oktober er det den nasjonale Refleksdagen.

FOTO: ILLUSTRASJONSFTO MORTEN BRAKESTAD, TRYGG TRAFIKK
FOTO: ILLUSTRASJONSFTO MORTEN BRAKESTAD, TRYGG TRAFIKK

Høsten kommer alltid litt brått på med mørke morgener og stadig mørkere ettermiddager.
Ofte har man dårlig tid og det er lett å løpe ut av døren uten refleks.
Det er lett for at man er ute i siste liten, enten det er å skifte til vinterdekk, få hengt refleksen på jakken eller satt på lykt på sykkelen. Når det gjelder gående og syklende, ber seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen, innstendig voksne og barn om å ta affære nå.

– Mange kjenner seg nok igjen i at det er lyst når de drar, og mørkt når de skal hjem. Å ha skuffen full av reflekser hjelper deg lite i trafikken, sier Johansen.

Ny undersøkelse: Kun en av fire bruker alltid refleks

– Vi ber folk bruke dagen til å putte refleks i jakker og bager, og slik være klar for høstmørket, sier Johansen.

Bakgrunnen for Refleksdagen er den nasjonale målsettingen om refleksbruk. Den sier at 40 prosent skal bruke refleks i byer og tettsteder, og 60 prosent skal bruke refleks på landet, i 2018.

I en fersk undersøkelse utført av Kantar TNS for Trygg Trafikk og Sparebank1 oppgir bare 26 prosent at de alltid bruker refleks. 43 prosent oppgir at de som oftest bruker refleks.

Trygg Trafikk mener det er betydelig overrapportering.

– Folk sier rett og slett at de bruker oftere refleks enn hva de faktisk gjør. Fysiske tellinger av folks refleksbruk viste nemlig i fjor at kun 31 prosent av voksne bruker refleks i mørket. Når alt kommer til alt blir refleksen ofte glemt eller droppet. Det er synd fordi refleks reduserer risikoen for å bli utsatt for en ulykke dramatisk, sier Johansen.

Kilde:
Les mer: http://www.bt.no/familieogoppvekst/Har-du-barn-som-ferdes-ute-na-i-hostmorket-842683_1.snd
TryggTrafikk